Rocarta-online

Geografia Romaniei


[Cuprins]

Situare

Localizarea Romaniei

Romania este situata in centrul Europei si nordul Peninsulei Balcanice, la distante aproape egale de nordul, vestul si estul continentului, pe cursul inferiorul al fluviului Dunarea, avand iesire la Marea Neagra. Coordonate: 4337'07" si 4815'06" - latitudine nordica, 2015'44" si 2941'24" - longitudine estica. Suprafata: 237.500 kmp. Lungimea granitelor: 3.190,3 km. Vecini: la nord-est si est - Republica Moldova; la nord si est - Ucraina; la sud-est - Marea Neagra; la sud - Bulgaria; la sud-vest - Republica Federala Iugoslavia; la vest - Ungaria.

Clima

Clima Romaniei este temperat-continentala de tranzitie, cu usoare influente oceanice in vest, mediteraneene in sud-vest, continentale in nor-est, modificate local de orientarea reliefului. Media anuala a temperaturii este de 11C in sud si 8C in nordul tarii; iarna temperatura medie coboara sub -3C, iar vara oscileaza intre 22C si 24C.

Relieful

Relieful este variat si simetric, 31% munti, 33% dealuri si podisuri, 36% campii si lunci, concentric si dispus in trepte spre exterior. 1. Muntii. Carpatii romanesti prezinta trei mari dubdiviziuni: - Carpatii Orientali (intre frontiera nordica si Valea Prahovei) cu altitudine maxima in Muntii Rodnei - Varful Pietrosu 2303m; - Carpatii Meridionali (intre Valea Prahovei si culoarul Timis- Cerna) cu altitudine maxima in Muntii Fagaras - Varful Moldoveanu 2543m; - Carpatii Occidentali (intre Defileul Dunarii la sud si Valea Somesului la nord) cu altitudinea maxima in Muntii Apuseni - Varful Curcubata Mare - 1848m. 2. Dealurile si podisurile. In interiorul arcului carpatic, Podisul Transilvaniei; in nord-vest Podisul Somesean; in est Podisul Moldovei; in sud-est Podisul Dobrogei. 3. Campiile au o pozitie periferica in vestul si sudul tarii, se caracterizeaza printr-un relief uniform si coborat (intre 17 si 85m in Campia de Vest si intre 10 si 300m in Campia Romana). 4. Delta Dunarii. Regiune naturala unica in lume, situata in nordul Podisului Dobrogei - zona de importanta ecologica nationala si internationala. Suprafata acesteia pe teritoriul romanesc este de 4340 kmp. Cuprinde cele trei brate de varsare ale Dunarii in Marea Neagra: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe. 5. Hidrografia Romaniei - Reteaua hidrografica a tarii este constituita din fluviul Dunarea, in sudul tarii, pe o lungime de 1075km (din cei 2850km de la izvoare la varsare), din raurile: Mures, Olt, Prut, Siret, Ialomita, Somes, Arges, Jiu s.a., din circa 3500 lacuri, dar numai 0,9% au suprafata de peste 1kmp. Cele mai intinse lacuri sunt Razelm (415kmp), Sinoe (171kmp) si Zmeica (54kmp). Vezi Judetul Alba, Judetul Arad, Judetul Arges, Judetul Bacau, Judetul Bihor, Judetul Buzau, Judetul Braila, Judetul Brasov, Judetul Bistrita-Nasaud, Judetul Cluj, Judetul Constanta, Judetul Caras-Severin, Judetul Covasna, Judetul Dolj, Judetul Dambovita, Judetul Calarasi, Judetul Gorj, Judetul Giurgiu, Judetul Suceava, Judetul Timis si celelalte judete..., precum si Bucuresti. Vezi si Flora si fauna Romaniei, Romania, Istoria romanilor!

Domenii


Click here to access the EduSoft website